Gde je najbolje kupiti nekretninu u Srbiji?

Gde je najbolje kupiti nekretninu u Srbiji?

Važno je pažljivo razmotriti faktore poput cena nekretnina, stope rasta cena, infrastrukture, bezbednosti, kvaliteta života i perspektive razvoja na određenoj lokaciji pre donošenja odluke o kupovini nekretnine u Srbiji.

Najbolje lokacije za život su veći gradovi Srbije: Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Najveća potražnja za nekretninama je upravo u pomenutim gradovima.

Investitori najviše grade u Beogradu kako bi odgovorili na potrebe tržišta, na atraktivnim lokacijama postoji lista čekanja kupaca za kupovinom stana, investitori čekaju na kupovinu placa koji je na pojedinim lokacijama teže pronaći.

gde-je-najbolje-kupiti-nekretninu-u-srbiji

Ogromna potražnja za stanovima u Beogradu

Beograd se razvija brzo, a značajan broj novih poslovnih centara i stambenih zona doprinosi rastućoj vrednosti nekretnina. Razvijene poslovne zone, kulturne i zabavne zone, privlače stanovništvo povećavajući potražnju za stanovima.

Kada su u pitanju cene nekretnina, u poređenju sa ostalim gradovima u Srbiji, Beograd ima značajno više cene. U poređenju sa evropskim gradovima, cene nekretnina u Beogradu su relativno povoljne. Cene variraju unutar samog glavnog grada, tako da je u opštinama koje su manje razvijene, niža cena kvadrata.

Treba proceniti potencijal razvoja određenog kraja za život i u skladu sa tim donositi zaključke. Postoje i značajne razlike u ličnim potrebama kupaca koje najviše utiču na konačnu odluku.

Na sajtu Roommateor pogledaj oglase stanova na prodaju u Beogradu, ponuda je velika i poželjno je koristiti filtere.

Stanovi na atraktivnim lokacijama imaju visok potencijal za rentiranje. Na tržištu nekretnina, najveća je potražnja za izdavanjem stanova jer veliki broj studenata i porodica dolazi u Beograd privremeno ili trajno kako bi ostvarili svoje ciljeve. Pored toga, turistički je atraktivan, ima visok potencijal za rentiranje stambenih jedinica za strance i poslovne ljude. Stan na dan u glavnom gradu može biti dobra opcija za lokacije koje su dosta tražene.

Najpopularnije opštine su Stari grad, Vračar, Voždovac, Novi Beograd i Zvezdara, bilo da je u pitanju izdavanje ili prodaja stanova.

Ukratko, kupovina nekretnine u Beogradu može biti dobra investicija za ljude koji traže povoljne cene i visok potencijal za budući rast vrednosti nekretnine. Međutim, kao i u slučaju bilo koje veće odluke poput investicije, važno je dobro istražiti i promisliti svoje finansijske i druge okolnosti pre same odluke o kupovinu.

Novi Sad - druga najtraženija lokacija za život u Srbiji

Novi Sad je drugi grad po veličini, razvijenosti i broju stanovnika. Poznat po brojnim kulturnim i istorijskim znamenitostima, univerzitetski grad sa visoko razvijenim turističkim potencijalom.

Prosečna cena kvadrata stana niža je u poređenju sa Beogradom. Izbor lokacije je manje bitan, jer koju god mikrolokaciju kupac odabere biće relativno blizu centra grada, što sa Beogradom nije slučaj.

Novi Sad je Evropska prestonica kulture, ovu titulu je osvojio 2021. godine. Grad ima raznoliku kulturnu scenu, bogatu istoriju i veliki broj kulturnih događaja kao što su Festival kulturne raznolikosti, Exit festival i Dunavski festival.

Novi Sad je dom mnogim istorijskim i kulturnim spomenicima, uključujući Petrovaradinsku tvrđavu i spomenike iz vremena Austro-ugarske monarhije. Sve ovo čini Novi Sad izuzetnim mestom za boravak i investicije u kulturu i turizam.

Odlična pozicioniranost Novog Sada je velika prednost i još jedan od razloga razvijenosti grada. Pored toga što je jedan od najvećih gradova Srbije, ima odličnu povezanost sa Beogradom i može se relativno brzo stići iz jednog grada u drugi.

Niš - najatraktivnija lokacija za život na jugu Srbije

Cene nekretnina u Nišu su dosta porasle u proteklom periodu u pojedinim delovima grada. Velika potražnja za nekretninama i veliki broj novogradnji su neki od faktora koji su uticali na porast cena. U poređenju sa Beogradom i Novim Sadom, Niš svakako ima niže cene nekretnina.

Grad Niš se razvija velikom brzinom i ima veliki potencijal za budući rast, što može dovesti do dodatnog povećanja vrednosti nekretnina. Grad je odlično pozicioniran, pored velikog broja studenata sa juga Srbije, sve više porodica ukazuje interesovanje za stanovanjem u Nišu ili investiranjem u nekretnine.

Povećanje broja letova na niškom aerodromu može dovesti do većeg broja turista i poslovnih ljudi koji traže smeštaj, što može stvoriti potrebu za ulaganjem.

U pitanju je atkrativna lokacija za život jer je grad sa bogatom istorijom i kulturom, odličan izbor za život i investiranje i grad sa turističkim potencijalom. Ima veliki broj kafića, restorana i drugih zabavnih sadržaja tako da je život u Nišu kvalitetan i dinamičan.

Niš predstavlja dobar izbor za kupovinu nekretnine za osobe koje traže pristupačne cene, dinamičan razvoj i kulturno nasleđe. Vredi pogledati ponudu stanova na prodaju u Nišu.

Kupovina stana na planini ili banji

Kupovina nekretnine na planini ili banji može biti odlična investicija, ukoliko su uslovi za to povoljni. Na primer, ako postoji značajan turistički potencijal i redovna sezona poseta, onda je povećana šansa za zaradu od izdavanja stana. Međutim, treba uzeti u obzir i druge faktore, kao što su stanje i kapacitet turističke infrastrukture, sezonalnost poseta, troškove održavanja i slično.

Ukoliko se uzmu u obzir svi relevantni faktori, kupovina nekretnine na planini ili banji može biti pametno ulaganje, ali potrebno je dobro razmisliti o svim aspektima pre nego što se donese odluka.

Najposećenije planine u Srbiji su Kopaonik, Zlatibor, Tara i Fruška gora. Turizam funkcioniše odlično, što se vidi po velikoj potražnji, čak i po nepristupačnim cenama na pojedinim turističkim atrakcijama. Kada je u pitanju investiranje, trenutno je popularna kupovina apartmana, pogotovo manje strukture jer su odlična investicija na lokacijama koje su turističke atrakcije.

Najposećenija banja u Srbiji je Vrnjačka banja i to je banja sa najvećim brojem novogradnji u Srbiji. Ima veliki broj hotela, zabavnih sadržaja, stanova i apartmana. Sokobanja je druga najrazvijenija banja u Srbiji. Poznate su i Prolom banja, banja Koviljača, Lukovska banja i druge.

Najbolje mesto za ulaganje u nekretnine zapravo ne postoji, zato što sve zavisi od ličnih potreba kupaca.

Uticaj lokacije na cenu nekretnine

Lokacija utiče na vrednovanje nekretnine jer formira privlačnost i upotrebljivost nekretnine. Neki faktori koji igraju ulogu u utvrđivanju cene su blizina javnog prevoza, škola, parkova, zdravstvenih ustanova, tržnih centara i slično. Što je nekretnina bliže takvim objektima, to će biti skuplja.

Gradovi sa manjom potražnjom za nekretninama obično su manji i imaju manje razvijenu privredu, što može uzrokovati niže cena nekretnina. Međutim, to ne znači da su oni loš izbor za kupovinu stana. Ako je lokacija sigurna i u blizini svega što je potrebno kupcu, a cena nekretnine je pristupačna, može biti dobra investicija. Potrebno je napraviti pažljivo razmatranje i procenu sopstvenih potreba i želja pri odlučivanju o kupovini nekretnine.

Određivanje lokacije u skladu sa ličnim potrebama

Određivanje mesta stanovanja zavisi od specifičnih potreba i ukusa kupaca. Većina kupaca traži stan na lokacijama koje su najtraženije kako bi sebi i svojoj porodici obezbedili bolje uslove. Mnogi kupci promene odluku jer nakon što probaju život na odabranoj lokaciji, shvate da im je potreban veći stan, stan na mirnijoj lokaciji, sa boljim komšilukom i slično. Svaka odluka je sklona promeni.

Izuzetno je važno kupiti nekretninu sa sređenim papirima kako bi mogla ponovo ući u promet u slučaju promene ličnih potreba ili ukusa vlasnika.

Ukoliko želiš nekretninu u gradu, najbolje opcije su Beograd, Novi Sad, Niš ili Kragujevac. Ukoliko želiš nekretninu na selu, onda će biti najbolje opcije neko manje mesto ili ruralno područje. Ukoliko želiš nekretninu za odmor, popularne opcije su planinska područja poput Zlatibora, Kopaonika ili Stare planine.

Ako je sada pravo vreme za kupovinu nekretnine, preporučujemo da se obratiš stručnjaku za nekretnine koji će pomoći oko pronalaska adekvatne u skladu sa ličnim potrebama i raspoloživim budžetom.

Srbija nije podjednako razvijena, tako da cene nekretnina znatno odstupaju na različitim lokacijama. Većina manjih mesta ima problem sa odlaskom stanovništva i samim tim i lošije uslove za život, lošu infrastrukturu i nedostatak osnovnih sadržaja važnih za svakodnevnicu.

Ukoliko želiš da se posvetiš prirodi, prirodnim lepotama, radiš od kuće, u tom slučaju može prijati mir i tišina koju pruža selo. Kuće na selu su odličan izbor za miran život ili odličan odmor. Dodatni sadržaj poput izgradnje bazena, bašte i slično, mogu kompletno promeniti namenu kuće ili vikendice. Ukoliko nekretnina ima potencijal, turisti ga mogu prepoznati i postaće turistička atrakcija.

Na visokorazvijenim lokacijama je teško pronaći stan zbog velike potražnje. Komplikovanije je pronaći plac za izgradnju, što ljudima koji žele da grade kuću ili zgradu, predstavlja izazov i formira višu cenu placa.

Bez obzira na sve navedeno, Beograd je na prvom mestu po pitanju isplativosti ulaganja u nekretnine. Veliki broj fakulteta, firmi, bogat kulturni i društveni život samo su neki od razloga koji privlače stanovništvo da Beograd smatraju neuporedivo privlačnijim za život i investiranjem u poređenju sa svim ostalim lokacijama.

Objavio: roommateor logo Roommateor.com
Ažurirano:


Podeli blog sa prijateljima