Uslovi za dobijanje upotrebne dozvole - Roommateor

Uslovi za dobijanje upotrebne dozvole - Roommateor

Upotrebna dozvola je dokument koji potvrđuje da je izgradnja objekta završena u skladu sa propisima, izdaje se od strane organa gradske ili opštinske uprave. Nakon dobijanja upotrebne dozvole moguće je uknjižiti objekat.
uslovi-za-dobijanje-upotrebne-dozvole-roommateor
Prilikom kupovine stana, u ovom slučaju u novogradnji, potrebno je ispratiti celokupnu dokumenciju kako bi kupac izbegao sve potencijalne probleme i troškove. Najviše novogradnji ima na teritoriji Beograda, Novog Sada i Niša. Trenutnu ponudu oglasa pogledaj na sajtu za oglašavanje nekretnina Roommateor:

Šta je upotrebna dozvola?

Upotrebna dozvola je potvrda da je objekat izgrađen u skladu sa propisima, da poseduje opremu koja je funkcionalna i saglasnost nadležnih organa da su građevinski radovi prošli testiranje koje potvrđuje da su realizovani na dozvoljen način.

Tehnički pregled nužan za dobijanje upotrebne dozvole

Prilikom početka izgradnje objekta, investitor treba da ima građevinsku dozvolu koja po novom zakonu može da se dobije za nekoliko dana. Nakon završetka izgradnje objekta, investitor ima dužnost da nabavi upotrebnu dozvolu. Za dobijanje upotrebne dozvole je nužno da objekat prođe tehnički pregled. Tehnički pregled se vrši kada svi građevinski radovi budu završeni. Pozitivan rezultat testiranja znači da su građevinski radovi realizovani u skladu sa projektom i građevinskom dozvolom.
Tehnički pregled podrazumeva kontrolu usklađenosti prvobitne tehničke dokumentacije za izgradnju sa izvedenim građevinskim radovima. Važno je objekat izgrađen po tehničkim propisima i standardima kako bi uspešno prošao tehnički pregled neophodan za dobijanje upotrebne dozvole.

Odobrenje za puštanje u probni rad

Nakon tehničkog pregleda odgovor nadležnih organa može biti odobrenje za puštanje u probni rad. Probni rad može trajati najviše godinu dana i podrazumeva proveru instalacija i drugih važnih parametara koji garantuju kompletnu sigurnosti korišćenja objekta. Ukoliko sve prođe kako treba i rezultati budu pozitivni, objekat dobija upotrebnu dozvolu.
S’ obzirom da probni rad traje određeni vremenski period, treba se raspitati kako napreduju testiranja tj. koliko je predviđeno da će trajati zbog toga što to direktno utiče na izdavanje upotrebne dozvole. Nakon završetka testiranja, investitor isporučuje rezultate nadležnima.

Upotrebna dozvola je nužna za uknjiženje objekta

Nakon dobijanja upotrebne dozvole, stvara se mogućnost uknjiženja objekta, uknjiženja stana u zgradi i kupovine stana na kredit.
Uknjižen stan ima dokaz o vlasništvu, sadašnji i budući stanari uknjiženjem izbegavaju potencijalne probleme prilikom kupoprodaje. Ukoliko dođe do prodaje stana, budući vlasnik stana će uknjižen stan vrlo lako preneti na svoje ime.

Zakonski izgrađen objekat u novogradnji

Upotrebna dozvola se može nabaviti samo ako postoji građevinska dozvola koja joj prethodi. U suprotnom se novogradnja smatra nezakonski izgrađenom i nije poželjno koristiti takav objekat.
Novogradnja koja ima građevinsku i upotrebnu dozvolu može da se legalizuje (ozakoni). Zakon o ozakonjenu objekta propisuje uslove koji bi trebalo da budu ispunjeni kako bi zgrada bila ozakonjena. Zakon se odnosi na korišćene dobrog tla i korišćenje pouzdanih materijala za izgradnju koji garantuju bezbednost stanovanja.

Izjava vlasnika nepokretnosti

Prilikom propisivanja minimalne tehničke dokumentacije potrebne za ozakonjene, vlasnik treba da izjavi da prihvara potencijalni rizik u slučaju korišćenja novoizgrađenog objekta koji je nezakonito izgrađen.

Da li je moguće da ozakonjen objekat bez upotrebne dozvole?

Dešava se u praksi da upotrebna dozvola nije izdata iako je objekat izgrađen u skladu sa građevinskim standardima. Investitor može napraviti propust nevezano za tehničke karakteristike i građevinske materijale. Na primer, može se desiti da je sagradio više spratova nego što je prvobitno predviđeno u projektu za koji je dobio građevisnku dozvolu.

Da li je moguće uknjižiti stan ako zgrada nije uknjižena?

Ukoliko stan u novogradnji ima građevinsku i nema upotrebnu dozvolu, postoji mogućnost da se uknjiži stan pod drugačijim uslovima.
Kada vlasnik stana sačini dokumentaciju i preda je u Katastar nepokretnosti, stan će biti uknjižen na vlasnika i vodiće se kao “državina”. Vlasnik stana će biti upisan kao držalac stana, a banka neće odobriti stambeni kredit za kupovinu tog stana. U slučaju kompletne dokumentacije, vlasniku stana bi pisalo “svojina”.

Rizik kupovine objekta u izgradnji i novogradnji

Kupac ne može biti potpuno siguran da li će investitor dobiti upotrebnu dozvolu. Iako postoje mnoge prednosti kupovine novih stanova, između ostalog i niža cena kvadrata za objekte koji su u izgradnji, postoje i potencijalni rizici. Smatramo da je bitno konsultovati se sa stručnjacima i pronaći pouzdanog investitora.
Pouzdan investitor se može naći preko preporuke, na primer preko pouzdane agencije za nekrentine koja je godinama u saradnji sa investitorima i prodaje nekretnine u svim fazama gradnje. Bitno je raspolagati sa više izvora pouzdanih infomacija i detaljno analizirati celokupnu situaciju pre kupovine stana u izgradnji.
Ugovor o kupoprodaji štiti kupca i prodavca tako da je važno da ugovor bude formiran kako treba, odnosno da zatražuje od prodavca da ima upotrebnu dozvolu i da uknjiži objekat. Ugovor obavezuje investitora i o vremenskom roku za ispunjene obaveza prema kupcu.
Objavio: roommateor logo Roommateor.com
Ažurirano:


Podeli blog sa prijateljima