U kojoj meri fotografije utiču na kvalitet oglasa za izdavanje stana?

U kojoj meri fotografije utiču na kvalitet oglasa za izdavanje stana?

Stan ili kuća se mogu izdati veoma brzo ukoliko se malo potrudiš. Ukusi i potrebe su različiti, tako da izgled nekrenine ili lokacija često nisu ograničavajući faktori za izdavanje.
Pretpostavimo da je nekretnina spremna za izdavanje, sada je važno i prezentovati je na adekvatan način kako bi potencijalni stanari mogli da vide realnu sliku i zamisle sebe u tom stanu. S obzirom da je prezentuješ javno, na internetu, velika je šansa da je izdaš ukoliko obratiš pažnju na neke sitnice.
Od presudnog značaja za izdavanje jesu dobre slike, pogotovo ako se izdaje namešten stan što uglavnom i jeste slučaj.
Ako se pitaš šta su dobre fotografije kada je u pitanju izdavanje stana, u ovom tekstu saznaj šta su kvalitetne fotografije i kako one utiču na izdavanje stana relativno brzo.
Zbog loše "prezentacije" se često dešava da nekretnina izgleda lepo, nameštaj je u solidnom stanju, ali je za oglasom ipak mala potražnja i to u gradu gde je lakše izdati. Imaš dobar oglas za izdavanje sa prihvatljivom cenom kirije, a slaba je potražnja? Razmisli da li su problem loše fotografije.
stan

Načini oglašavanja nekretnina

Pretpostavimo da si vlasnik koji je uložio određeno vreme i novac da bi nekretnina izgledala tako kako izgleda. Pored toga, možda čekaš mesec ili više dana da se nekretnina izda. Ipak, sada kada se najviše treba potruditi ne bi trebalo posustati pogotovu ako je jedini zadatak koji je ostao da se napravi dobar oglas sa adekvatnim fotografijama.
Nakon postavljanja , imaš zadatak da potencijalnim stanarima pokazuješ stan. Druga opcija je obratiti se za pomoć dobroj agenciji za nekretnine. Što se tiče oglašavanja, agenti koriste najbolji sajt za oglašavanje nekretnina gde prikazuju ponudu, pomažu oko ugovora i pokazuju stan budućim stanarima. Da bi se oglasili na sajtu, potrebno je posetiti se kreiranju oglasa koji ima dobar sadržaj i dobre slike.
Ukoliko želiš da tvoj oglas bude vidljiviji, aktiviraj promociju. Međutim, dešava se da se korisnici preskaču istaknute oglase. Istina je da promovisani oglasi privlače pažnju i da je važno na kojoj je poziciji oglas, ali taj oglas treba i da izgleda lepo.
Za dobru fotografiju je dovoljan običan mobilni telefon i malo strpljenja. Vlasnici nekretnina obično svrate do stana da nešto uzmu ili ostave i onda na brzinu naprave fotografije za oglas ili stave stare, što je pogrešno.
Fotografije imaju ogroman značaj za kvalitet oglasa, u mnogim slučajevima one imaju presudan značaj. S obrizom da ima mnogo vlasnika i agencija koje oglašavaju stanove za izdavanje, tvoj oglas ima veliku konkurenciju.
Što se tiče same potražnje za izdavanje, ona zavisi od grada u kome se izdaje stan, od godišnjeg doba i drugih faktora. Dobro je poznato da u terminima kada studenti kreću na fakultet jeste veća potražnja za stanovima u tom gradu nego inače. To je nešto na šta ne možemo uticati. Međutim, pored toga, mnogi faktori da li će stan biti izdat pre ili kasnije, zavise od nas, od toga koliko smo strpljivi, motivisani i posvećeni zadatku kako da što pre izdamo stan.
lepa-slika

Da li treba slikati stan kada je useljen ili ne?

Ukoliko neko još živi u stanu, treba se najaviti unapred i doći kada je stan sređen. Nekretnina izgleda mnogo lepše kada već neko živi u njoj, jer dekoracija koje se nalaze po stolovima i policama svakako ulepšava životni prostor. Iz tog ugla je dobro slikati kada je prostor naseljen.
Ukoliko je stan trenutno neuseljen, to je takođe dobra opcija jer imaš veću slobodu da dođeš kada ti odgovara i bez spoljnih uticaja odrediš kako će izgledati stan u trenutku kada treba da slikaš. Pošto pojedini stanovi nemaju dovoljno elemenata kada su prazni, tvoja je slobodna volja da li ćeš dodati neki prekrivač šarene boje ili bilo šta drugo što može doprineti kvalitetu slike i opravdati cenu nekretnine (pod pretpostavkom da je cena adekvatna). Dekoracija može uticati na zainteresovane korisnike, prvo bi im privukla pažnju, a zatim zadržala na oglasu.
Jedna od velikih grešaka koju prave stanodavci jeste slikanje stana dok se stanari iseljavaju. Stari stanari uglavnom pristanu na ovu opciju, ali treba izbeći slikanje neuređenog stana. Haos na fotografiji neće predstavljati osobine stanara koji se iseljavaju, za njih je opravdano da se nalaze u neredu tokom procesa iseljavanja. Posledice takvih slika se manifestuju na kvalitet tvog oglasa i navode korisnike da preskaču ovakve oglase. Dakle, obavezno izbeći slikanje nereda u stanu.

Kako treba da izgleda galerija slika koja je namenjena oglasu za izdavanje?

Dešava se da vlasnici srede stan, kada dođe trenutak za slikanje, sve je čisto i nemoguće je naći sloj prašine. To je super, ali obrati pažnju na još neke detalje. Recimo, ako se vidi jakna, flaša i slično, to može narušiti kvalitet fotografije. Kada je već sve u savršenom redu, neka tako ostane i na slici. Budući stanari vole da im prvi utisak bude odličan, nema potrebe odvlačiti njihovu pažnju na nešto što se nalazi na stolu, osim ako to nije nešto što je za njih korisno.
Još jedan način odvlačenja pažnje od same nekretnine i nameštaja u njoj jeste kada se na slikama vide ljudi. Bilo da su u pitanju stanari, rođaci ili vlasnici nekretnine, ovakvi oglasi nisu poželjni. Čak treba obratiti pažnju i na to da se osobama koje su u sobi ne vide odrazi u ogledalu ili senke.

Koliko slika je potrebno postaviti?

Kada pravite oglase za nekretninu, kvalitet slika je važniji od kvantitita. To što je neko napravio 20 fotografija, ne znači da je stan veći ili bolji. Štaviše, dosadašnja iskustva su pokazala da korisnici nemaju strpljenja da gledaju sve te slike. Oni vole preglednost i konkretnost.
Korisnicima je dovoljno 5-6 slika. Pregledavanje fotografija se svodi na to da svaku sliku pogledaju i zapaze svaki detalj na njoj, što ima više detalja, duže se i zadrže. Više im odgovara da se na jednoj slici zadrže duže vreme nego da brzo listaju slike jer ih ima puno. To bi značilo da sve pogledaju, ali ništa ne zapamte. U vremenu kada sve radimo preko interneta i kada živimo užurbano, žele konkretnost i sve drugo ih odvlači od oglasa.
Drugi razlog zašto korisnici vole da vide manje slika je što im puno slika stvara zabunu. Ukoliko preko 10 slika korisnici više ne znaju ni koju sobu gledaju, to im stvara utisak da ima previše soba, a zapravo se ponavljaju iste.
U kadru fotografije je poželjno da budu sve prostorje u stanu. Naravno, ukoliko nekretnina ima puno prostorija, opravdano je da ima i puno slika.

Koji ugao za slikanje je adekvatan?

Kadar treba da bude usmeren na celu prostoriju gde bi se video i nameštaj u prostoriji. Neke sobe su takve da treba napraviti 2 slike, iz dva ugla, da bi sve stalo na slici. Ali ceo kadar ne bi trebalo da zauzima krevet ili fotelja, jer fotografija za izdavanje nekretnine može da pruži mnogo više od toga.
Na slikama bi trebalo da se vide sve prostorije uključuje kuhinju i kupatilo. Bilo bi dobro da se kuća slika od spolja i da prikazuje dvorište i terasu ukoliko postoje. Ako je u pitanju stan, takođe treba slikati od spolja, na slici bi se videlo kakav je ulaz zgradu i da li ima interfona. Terasa i dvorište su veliki plus za zainteresovane korisnike, tako da ih obavezno treba prikazati.
dvoriste

Šta ako na slikama prostor izgleda mnogo manje?

Dešavalo se da na sajtu piše određena kvadratura, prostor na slikama izgleda manje i korisnici ne pogledaju kvadraturu i strukturu jer zaključuju na osnovu slika. Naš sagovornik Marko kaže kaže sledeće:
“Moji podstanari su rekli da je stan na slikama izgledao potpuno drugačije. Javili su se sasvim slučajno jer su već gledali neku kuću u okolini. Kažu da su sobe izgledale mnogo manje. Bio je problem u rasporedu nameštaja, kada se sve prerasporedilo ostalo je mnogo više prostora i stao je sobni bicikl i sprava za vežbanje, kažu da nisu mogli da nađu stan gde će to stati. Pored svih izmena ostalo je još prostora, tako da im ove sprave nisu narušile komfor u stanu. Slike su mi definitivno umanjile stan.” Marko Todorović
Obrati pažnju da li se na slici vidi otprilike kolika je kvadratura. Ovo se rešava tako što se na sajt ubaci struktura stana, to je najvažniji podatak. Za kvadraturu se ne postavlja pitanje kada je u pitanju izdavanje, dovoljno je prikazati fotografije koje pokazuju koliko otprilike prostora ima u sobi ili sobama.
Ako je nastao problem oko ovoga, napravi nove slike koje bi se izazvale bolji prvi vizuelni utisak kod posmatrača. Moguće da postoji neki razlog zašto su prostorije izgledale manje, možda je bio višak nameštaja ili je nameštaj bio neadekvatno raspoređen. U ovom slučaju treba obraditi premaštanje nameštaja, bar za slikanje.
Ukoliko nakon novog rasporeda nameštaja i dalje izgleda malo, možeš napraviti vizuelni trik. Na primer, jedan zid oboji u veselu boju ako su ostali zidovi beli. Predlažemo narandžastu boju, oslikava dobrodošlicu i pogodna je za enterijer. Ukoliko želiš da ipak zadržiš iste boje zidove, oboji ih sve u neku svetlu boju, kao što su svetlo žuta, svetlo roze i slično. Takve boje vizuelno povećavaju prostor, a daju mu i dodatnu toplinu.
sarena-soba
Soba na slici može izgledati veće na osnovu Selfi stick-a. Ako je ugao slikanja takav da nikako ne može oslikati realnu veličinu prostorije, promeni ugao tako što ćeš pomerati telefon dok pronađeš adekvatnu poziciju.

U kom delu dana je najbolje slikati stan?

Sijalica može potpuno upropastiti fotografiju u kombinaciji sa svetlošću koja dolazi od spolja. Ako slikate po sunčanom danu, zavese ili roletne bi trebalo da zatamne sobu kako se svetlost ne bi prelivala.
Veštačko osvetljenje ili jako sunce, utiču nepovoljno na sliku. Loša diifuzija svetlosti, dovodi to toga da se bolje ne vide jasno. Kada kroz prozor dolazi jako sunce, nekretnina na slikama izgleda prljavo i uopšte se ne primećuje da je zid svetle boje iako je možda sveže okrečen.

Neka sadržaj oglasa bude realan

Što se tiče sadržaja oglasa, na oglasu je potrebno da postoje tačne informacije. Cena treba da bude takva kako je i definisana u samom oglasu. Moguće je i smanjiti cenu, što mnogi stanodavci i urade, ali nikako ne povećavati.
Slike takođe treba da oslikavaju trenutni izgled nekretnine, da nameštaj bude u stanju u kome jeste u sadašnjem trenutku. Ukoliko sklonimo neke sitnice kojima smo dekorisali stan, to nam niko neće zameriti, ali nameštaj i uređaji koji su na slikama i koji su naznačeni kao postojeći, treba da se nalaze u stanu.
Fotografije stana su veoma važne, mnogi oglasi koji imaju ogličan sadržaj, a nemaju fotografije ili su im neadekvatne, korisnici samo preskoče. Zato smo želeli da pokažemo koje su to sitnice i trikovi kojima možemo poboljšati vizuelni izgled oglasa odnosno galerije slika u samom oglasu. Tu smo da dodatno razradimo temu ukoliko bude potrebno, neka nam stanodavci pišu u komentarima svoja iskustva vezana za slike i greške koje su napravili i kako su ih popravili. Srećno sa daljim izdavanjem! Roommateor
Objavio: roommateor logo Roommateor.com
Ažurirano:


Kako sprečiti dosadu...