Najbitniji faktori prilikom odabira stana za iznajmljivanje

Iznajmljivanje stana može biti naporan posao. Potrebno je da lutaš neko vreme i gledaš različite stanove. Kada već pronađeš nešto što je približno tvojim kriterijumima, pristaješ. To može značiti da ti u žurbi nešto bitno promakne, pogotovu ako prvi put tražiš stan.

odabir-stana
Greške se svakako dešavaju pri odabiru stanova, kao i cimera. Iako nekad sve deluje super, postoji određena pozadina. To su sve korisna iskustva, koja su nekad lepa, nekad manje lepa. Pri kupovini stana treba obratiti pažnju na više detalja, ali ni iznajmljivanje nije tema za zanemariti jer nikome nije cilj da se stalno seli. Zato ćemo ti dati nekoliko saveta oko odabira stana.

Vreme traženja stana

Studenti najčešće traže stan u septembru i oktobru. Generalno, povećana potražnja za stanovima traje od početka juna do oktobra. Usled velike potražnje dolazi do povećanja kirije. Potrebno je krenuti što ranije u potragu za stanom da bi se izbegao taj potencijalni problem. Ovo se pogotovu dešava u periodima kada su u gradu u kojem tražiš stan česti festivali i događaji koji privlače turiste kao što su EXIT festival u Novom Sadu, JAZZ u Nišu i slično. Sve ovo utiče na ponudu i potražnju.

Lokacija

Lepo bi bilo iznajmiti stan u blizini fakulteta ili posla. Možeš imati i stan na periferiji koji je gradskim prevozom povezan sa lokacijom koju posećuješ svakodnevno. Ukoliko imaš auto, obrati pažnju na to da li imaš parking mesto. Pored parkinga, bitna je i blizina prodavnice u kojoj ćeš kupovati, pošte, poliklinike i menze (ukoliko se hraniš u menzi). Lokacija je svakako jedan od najbitnijih faktora prilikom odabira stanova za iznajmljivanje. Iskoristi opciju filtriranja oglasa po lokaciji na sajtu Roommateor.

Mesečni troškovi

Troškovi stanovanja su nešto na šta možemo uticati našim odlukama i tu imaš izbor da smanjiš ili povećaš troškove. Postoji opcija da živiš u garsonjeri ili možda dvosobnom stanu. Možeš deliti stan ili sobu sa cimerom. Postoji opcija stanovanja sa vlasnicima, ukoliko su korektni. Ako ti je dovoljna soba za život, svakako ćeš smanjiti troškove. Najpovoljnija opcija je život sa cimerom.

Veličina stana

Garsonjere u Nišu ili Kragujevcu koštaju od 100 do 150 eura, dok su u Beogradu i Novom Sadu cene uglavnom 200+ evra. Ako izabereš manji grad, prednosti su niža cena kirije i manje saobraćajnih gužvi. Ovo treba uzeti u obzir, raspitati se pre nalaženja stana i razmotriti šta je to što se isplati, a pruža komfor.

Ostala pitanja koja treba razmotriti:

Prizemlje ili potkrovlje?

Može se desiti da se stan nalazi u prizemlju ili suturenu i da nemaš u stanu dovoljno dnevne svetlosti koja ti je potrebna. U potkrovlju može nastati problem tokom leta zbog vrućine.

Lift?

U početku ti može biti u redu da koristiš stepenice ali ti posle nekog vremena može postati naporno. Ukoliko ima jedan lift koji je u kvaru, neka ti osoba od poverenja kaže da li ga popravljaju u skorije vreme, vlasnik stana ili predsednik kućnog saveta. Neko vreme možeš sačekati, ali ako se stacioniraš malo duže, može ti biti problem da na primer nosiš kofer na neki viši sprat pešaka.

Terasa?

Terasa može biti bitna ako želiš da sediš i uživaš na svežem vazduhu, ali osim zadovoljstva koje može doneti ona je i praktična. Na primer za sušenje veša. Možeš sušiti i na drugačiji način ali kada gledaš stanove, ako nema terase, razmisli gde ćeš sušiti veš. Nije praktično pomerati i preskakati žicu, a možeš imati i probleme sa vlagom ukoliko sušiš veš u zatvorenom prostoru.

Vlaga?

Vlaga na duži vremenski period može loše uticati na zdravlje.

Kuhinja?

Pod kuhinjom podrazumevamo i kuhinjske elemente. Prvo što pada na pamet je šporet i frižider. Možda može biti i neki mini šporet ako ne spremaš često kući. Aspitator može biti važan ako u kuhinji nema prozora, a kuva se na šporetu. Bitno je i gde ćeš odlagati pribor za jelo.

Kupatilo?

Za kupatilo je važno da li postoji grejno telo, zatim prozor ili ventilacija. Ukoliko imaš naviku da ti bude ograđena kada, bitno je da li se u tom kupatilu može namontirati zavesa. Može biti od značaja i da li u kupatilu ima prostora za mašinu.

Buka?

Kafići oko zgrade, radionice i saobraćaj su neki od proizvođača buke. Istraži koliko je miran kraj u kojem tražiš stan ukoliko ti je bitan mir.

Ugovor?

Dogovor jeste bitan ali je bolje napraviti ugovor za svaki slučaj. To bi zaštitilo tebe i gazdu. Često se javljaju problemi kada se nešto pokvari u stanu. Unapred definišite šta je čije, koliko ranije javljaš pre nego što odlučiš da odeš odatle, kao i to šta se dešava kada se pokvari nešto što se nije desilo tvojom krivicom.

Namešten, polunamešten ili prazan?

U većini slučajeva se iznajmljuju namešteni stanovi. Kada je to slučaj, obrati pažnju da li mogu stati stvari koje su tebi neophodne ili je prostor već zauzet. Sve zavisi i koliki je prostor u stanu kao i to koliko je vlasnik fleksibilan. Pitaj da li je dozvoljeno unošenje i iznošenje stvari. Na našem sajtu možeš pogledati da li je dozvoljeno unošenje i iznošenje stvari za oglas koji te interesuje. Ta informacija se nalazi u sekciji oglasa opremljenost stana.

Izbori su stvar ličnih želja i potreba, tako da sve što smo napomenuli nekome može biti bitno. Postoje univerzalni i lični faktori za odabir stana. Pokušali smo da izložimo najčešće situacije koje se mogu javiti. Nakon što nađeš stan koji odgovara ličnim potrebama i željama, sada je potrebno da održavaš stan i plaćaš kiriju na vreme. Stvorila su se određena prava i obaveze kojih se moraš pridržavati kao podstanar da bi sve teklo kako treba.
Podeli ovaj tekst sa prijateljima
Objavio: roommateor logo Roommateor.com
Ažurirano: