Studiranje u Kragujevcu

Studiranje u Kragujevcu

Studiranje u Kragujevcu može biti prelepo iskustvo. Kragujevac je grad osrednje veličine i samim tim ima sve što je potrebno za život, čak i više od toga. Bivši i sadašnji studenti su zadovoljni životom i fakultetom tamo. Kragujevac poseduje dobre fakultete, a kragujevčani su izuzetno ljubazni i otvoreni za nova poznanstva.
kragujevac
Što se tiče stanovanja, poseti stranicu . Ukoliko se odlučiš da prvo pronađeš stan poseti gde se nalazi aktuelna ponuda oglasa.

Osnovne informacije o Kragujevcu

Grad Kragujevac je centar Šumadijskog regiona. Poznat je po fabrici automobila, tekstilnoj industriji, fabrici nameštaja i velikom broju građevinskih preduzeća. Centar je kulturnih i finansijskih dešavanja i ima važnu ulogu u Srbiji zbog velikog broja fakulteta i sređenosti obrazovnog sistema.
Po svom geografskom položaju može se reći da je u centru Srbije, nalazi se 120 km južno od Beograda i ima oko 180000 stanovnika. Ime je dobio po ptici Kraguj (vrsta jastreba).
Prva gimnazija u Kragujevcu osnovna je 1833. godine. Imao je važnu ulogu na polju obrazovanja. Danas, veliki broj fakulteta okuplja studente iz sledećih gradova u okolini: Čačak, Kraljevo, Jagodina, Trstenik, Paraćin, Gornji Milanovac i Kruševac.

Kragujevac je studentski grad

Opšte je poznato da je grad Kragujevac četvrti po veličini grad u Srbiji. Grad je veoma lep i privlačan za život, pogotovu za studente.
Sa jedne strane, u Kragujevcu možeš dobiti miran život, a sa druge strane ima izbor fakulteta koji se može poklopiti sa tvojim interesovanjima. Kragujevac je jedan od najvažnijih univerzitetskih gradova u Srbiji.
Grad ima ugled kao veoma lepo organizovan univerzitetski centar. Prostorno je takođe lepo organizovan što se tiče studija, jer je većina fakulteta skoncentrisana na jednom mestu.

Fakulteti u Kragujevcu

Univerzitet u Kragujevcu ima 12 fakulteta:
- Pravni fakultet
- Ekonomski fakultet
- Prirodno matematički fakultet
- Pedagoški fakultet
- Filološko umetnički fakultet
- Fakultet inženjerskih nauka
- Fakultet za Mašinstvo i Građevinstvo
- Fakultet Medicinskih nauka
- Fakultet Tehničkih nauka
- Fakultet Pedagoških nauka
- Fakultet za hotelijerstvo i turizam
- Agronomski fakultet

Studentski život u Kragujevcu

Možeš pronaći stan u blizini fakulteta. Na mnogo mesta možeš otići i pešaka, a ako je nešto i daleko, tu je gradski prevoz.
Druga opcija je da živiš u jednom od domova. Studentski dom ima tri paviljona (Radoja Domaniovića 1) sa 244 soba.
Grad nije skup za život i može se naći pristojna cena smeštaja za one koji nisu u studentskom domu. Uvek postoji i opcija da pronađeš cimera i prepoloviš troškove.
Kao što sam pomenuo, fakulteti su dobro organizovani. Grupisani su tako, da na jednoj lokaciji ima nekoliko fakulteta, što podseća na studentski grad. Tu je puno studenata, tako da imaš mogućnost da upoznaš više ljudi.
Sve je blizu i lepo organizovano. Svaki fakultet ima svoj studentski kafić, ali možeš otići u kafić susednog fakulteta i sa kolegama i cimerima, obogatiti svoj krug prijatelja.

Zabava

Grad Kragujevac poseduje 26 javnih linija gradskog saobraćaja, ima dobro urađen sistem parkiranja za automobile, dosta parkova i pešacku zonu u centru grada.
Bioskop Cineplexx je najpoznatiji u gradu sa 3d tehnologijom, takođe ima i bioskop na đačkom trgu ispred prve Kragujevačke gimnazije.
Blizina aerodroma Morava kod Kraljeva je tvoj prozor u svet ako želiš da brzo negde stigneš. Tako da, ako se aerodrom razvije kao što se predviđa, to će biti pogodno i za stanovnike Kragujevca.
Trenutno sa aerodroma Morava saobraća AirSerbia, letom do/od Beča dva puta nedeljno tokom zime i tri puta nedeljno tokom letnjeg perioda. Takođe postoji sezonska linija tokom letnje sezone za Solun, dva leta nedeljno.
Ima puno lepih kafića i restorana. Poseduje i kulturne i istorijske znamenitosti. Kragujevac je grad sa istorijskim i kulturnim nasleđem.
Najznačajniji spomenik u Kragujevcu je Šumarice. Pored toga, ima puno mesta u okolini Kragujevca koje možeš videti poput jezera i planina.
Uči i zabavljaj se u ovom predivnom gradu. Najpravilniji govor i dijalekt je baš tu gde si ti. Uživaj u svojim studentskim danima. Budi stanovnik grada koji je simbol obrazovanja i kulture. Srećno!
Objavio: roommateor logo Roommateor.com
Ažurirano:


Zašto je Zemun jedan...
Studiranje u Nišu