Šta da radiš kada dobar prijatelj nije dobar cimer?

Šta da radiš kada dobar prijatelj nije dobar cimer?

Živiš sa najboljim prijateljem ali nije to to. Vaš cimerski život je loš. Postoji opasnost da narušite prijateljstvo. Moraš nešto učiniti da izbegneš razočaranja.
dobar-prijatelj-los-cimer
Bez panike. Moraš reagovati proračunato. Šta uopšte znači loš cimer?!
Naveli smo nekoliko mogućih cimerskih problema kao i potencijalna rešenja. Nakon pročitanog teskta, možda ćeš dobiti ideju šta da radiš kada dobar prijatelj nije dobar cimer.

Preispitaj svoja očekivanja

Kada ti prijatelj postaje cimer, verovatno imaš velika očekivanja. Može se desiti da budu nerealna.
To što ste drugari, ne znači da tvoj prijatelj nema mane koje možeš primetiti samo ako živite zajedno živite. Ulogu prijatelja je odlično ispunio, ali kakav je u ulozi cimera...
Nemoj razmišljati subjektivno i precenjivati nekoga. Svako ima različite navike i stil života, a zajednički život je nešto sasvim drugačije od prijateljstva. Ukoliko misliš da se tvoj prijatelj loše uklopio kao cimer, možda jeste tako, ali možda i nije.
Sada razmisli. Da li je tvoj prijatelj ustvari dobar cimer? Možda trenutno misliš da nije zbog svojih očekivanja. Preispitaj svoju podsvest.
Postavi sebi sledeća pitanja:
1. Kakva su moja očekivanja od cimera i da li je teško ispuniti ih?

2. Da li je to što očekujem nešto što je meni zaista važno ili mi se učini važnim u datom trenutku?

3. Da mi je neko drugi cimer, da li bi moja očekivanja bila ista, ako ne, po čemu bi se razlikovala?

Dodaj ozbiljnost u vaš odnos

Možda je cimer previše opušten. Zna da se brzo odljutiš. Radi neke stvari koje su užasno iritantne iako se ti buniš.
Misli da preuveličavaš situaciju i reaguješ u afektu. Kao prijatelj, odlično te poznaje. Zna da te brzo prođe kada se naljutiš.
Nemoj dozvoliti da zloupotrebi vaše prijateljstvo. To što ste prijatelji, ne znači treba da bude cimer sa privilegijama kome je sve dozvoljeno.
Vaš zajednički život treba da izgleda drugačije. Treba da se podseti koja su njegova prava i obaveze kao cimera.
Od cimera prijatelja očekuješ isto ono što očekuješ od drugih cimera. Toga bi trebalo da bude svestan. Možete i tako da oboje budete zadovoljni.

Ukloni strahove

Može se desiti da ste se cimer i ti previše svađali, pa ste se sad povukli kako bi sačuvali prijateljstvo. Sada je atmosfera u stanu takva da se morate ustručavati.
Nema potrebe živeti pod strahom, krenite da rešavate probleme, jedan po jedan. Problemi se neće rešiti sami.
Vreme će učiniti svoje” je u ovom slučaju mit. Naši postupci će učiniti svoje.
Vremenom se možete zbližiti ili udaljiti, sami birate. Problemi čije se rešavanje odlaže ili se rešavaju na pogrešne načine, vremenom postaju još veći. Dakle, nemoj ćutati.
Naspram ćutanja, suprotnost bi bila da se često svađate. Svađom ništa ne možeš postići, morate naučiti da razgovarate konstruktivno.
Umesto što pamtiš kako te je cimer uvredio, razmišljaj o tome zašto se to desilo. Ali na isti način treba da razmišlja i tvoj cimer. Osim svađe i panike, i sve većeg straha od gubitka prijateljstva, možeš popraviti celu situaciju i upoznati bolje i sebe i svog prijatelja.

Bez prećutkivanja

Prećutkivanje nekada može zaboleti više nego laž.
Nakon saznanja da je neko nešto sakrio, druga osoba gubi poverenje. Pravi prijatelj neće prećutati istinu, kakva god bila. Važno je pričati o zajedničkim problemima, tako će se možda i rešiti.
Nemoj misliti da će se prijatelj naljutiti zbog tvoje iskrenosti. Ako ti je stalo ti je do cimera kao prijatelja, reći ćeš mu u lice šta imaš. Pravi prijatelj će ceniti tvoju iskrenost, kao i to što ti je stalo da popravite grešku.

Objasni da imaš iste osobine kao ranije

Ako stalno kritikuješ prijatelja, a ranije nije bilo tako, možda misli da je problem u tebi. Treba da shvati da se ništa nije promenilo u tebi kao ličnosti, takođe da vaš prijateljski odnos nije narušen.
Iako smatraš da je , svakako je dobar prijatelj.
Kada već nekoga smatraš lošim cimerom, svakako ne smatraš ni sebe savršenim. Imaš možda više iskustva u cimerskom životu, ali bez potcenjivanja. Prijatelj svakako ima kvalitete i talente, ali tebi kao cimeru ne znače, znače ti osobine važne za cimere. To treba pojasniti.

Sačuvaj prijatelja

Ukoliko imate nerešive probleme, najbolje bi bilo da prestanete da živite zajedno. Ovo zvuči čudno kada se prvi put izgovori.
Vaša može vremenom puno uticati na vaše prijateljstvo. Ne smeti čekati da bude prekasno.
Bitno je da nastavite druženje i ako nađeš novog cimera. Treba zadržati lepe uspomene i preokrenuti celu situaciju u pozitivnom smeru. Bez zlopamćenja.
Problemi cimera iz ugla dva prijatelja mogu izgledati simpatično. Možete se zajedno smejati svemu tome jednog dana.
Možda više niste cimeri ali ste i dalje prijatelji. Sve ovo vas je učinilo boljim osobama i zbližilo. Ako ste ovakvu situaciju prevazišli znači da zajedno možete sve. Ovo je najbolja potvda da ste pravi prijatelji. Uživajte u vašem prijateljstvu i budite ponosni.
Objavio: roommateor logo Roommateor.com
Ažurirano:


Da li cimeri mogu...
Da li si loš cimer?