Kako da postigneš najbolje rezultate u učenju?

Kako da postigneš najbolje rezultate u učenju?

Želiš da uz minimalno uloženog truda izvučeš maksimalne rezultate.
Što se tiče načina učenja, uglavnom se sve svodi na to da treba biti uporan, učiti sistematski, kontinuirano i slično. Naravno, toga se treba pridržavati. Pored toga, postoje i drugi načini da postigneš najbolje rezultate učenja.
ucenje

Stpljenjem do cilja

Vredna pčelica pređe hiljade i hiljade kilometara da napravi jednu teglu meda.
Postupaj realno i strpljivo. Ne očekuj od sebe nešto što ne možeš ispuniti. Ako preteraš, može se desiti da budeš pod stresom. je donekle i prihvatiljiv ali u normalnim granicama.
Nauči da imaš strpljenje i da ne može sve odmah da se desi. Ostvari puno kratkih koraka ka velikom cilju kojem težiš. Male stvari kada se sakupe čine velika dela.
Ceo svet je nastao iz tog malog, zato i ti budi kreni od malih uspeha sa velikm rezultatima i onda ce ćeš imati puno razloga za ponos.

Redovnim odlascima na predavanja i vežbe

Osnovno je da ideš na predavanja i vežbe.
Nećeš izgubiti slobodno vreme čak i ako ideš na ona predavanja koja nisu obavezna. To će ti pomoći da bolje proceniš šta je od gradiva bitno i kako da se organizuješ.
Već na predavanjima ćeš imati ideju kako položiti ispit. Takođe, steći ćeš početno znanje koje se kasnije nadograđuje.
Pored urednog praćenja nastave i laboratorijskih vežbi, važno je korišćenje pravilne literature. Mogu biti od koristi i odlasci na konsultacije kod profesora.
Sve nabrojano čini 60% uspeha. Za ostalih 40% moraš redovno učiti da ti se ne bi nakupilo gradivo.

Razmatranjem ispitnih pitanja

Ispitna pitanja su ograničena, tako da se moraju ponavljati.
Pored predavanja poželjno je otići na ispit. Jedan odslušan ispit ti može dati neku pouku. Može se desiti da se baš neko od tih pitanja padne tebi u nekom narednom ispitnom roku.
Slušajući ispit sa strane, posmatraš kako razmišlja profesor i šta očekuje od svojih studenata. Takve procene i analize mogu pomoći u polaganju ispita. Možeš hvatati beleške za sve predmete i analizirati šta je najvažnije za predstojeći ispit.

Dugoročnim planom učenja

Bolje ćeš se snaći ako formiraš dugoročni plan učenja. Plan možeš napraviti preko neke aplikacije, što je potpuno u redu. Ali aplikacija može biti samo pomoćni materijal.
Pored toga što otprilike imaš u glavi kada treba izaći na određene ispite, poželjno bi bilo to sve preneti na papir.
Bilo da pravimo plan ili ga razrađujemo, glavno sredstvo koje treba koristiti je papir. Dokazano je da pisani materijali čine da se plan shvati ozbiljnije.
Precrtavanje završene obaveze u svesci donosi ogromno zadovoljstvo što povećava motivisanost.
Da sve bude na većem nivou ozbiljnosti, umesto sveske možeš koristiti rokovnik.
Tvoj plan će potvrđivati tvoju uspešnu organizaciju i podsećati te šta treba sledeće uraditi.
Naravno, plan ne mora da ostane fiksiran, može se menjati u skladu sa razvojem situacije. Dakle, imaće korekcije koje omogućavaju da se poveća efikasnost učenja. Sigurno ćeš imati rezultate ovakvog načina rada.
Nakon plana ostaje realizacija ili "Vortex". Snaga volje ti može pomoći da ostvariš sve svoje planove.

Pozitivnošću tokom procesa učenja

Učenje treba da čini zadovoljstvo, a ne štetu. Kada učiš potrebno je da zadržiš svoju pozitivnu energiju, to je važno i na samom ispitu kada izlažeš naučeno gradivo.
Nemoj zaboraviti da je studiranje i studentski život jedan od perioda koji se uvek pamte. Organizuj svoje vreme tako da pored visokih ocena možeš priuštiti sebi i poneki izlazak.
Druženje sa prijateljima, kolegama, žurka ili izlet pogodno utiču na tvoje raspoloženje, a samim tim i na bolje učenje. Na primer, onaj trenutak kada sa kolegama i cimerima piješ kafu u pauzi predavanja je nezamenljiv.
Maksimalno iskoristi slobodno vreme za ljude i aktivnosti koje voliš. Možda trenutno nemaš dovoljno slobodnog vremena za sve što želiš.
Ukoliko privremeno moraš žrtvovati zabavu zbog učenja, ne znači da treba da osetiš nezadovoljstvo. To slobodno vreme koje imaš provedi kreativno. Nađi ono što ti donosi osećaj zadovoljstva. Ako si na pauzi između predavanja, provedi tih 15 minuta u stvaranju pozitivne atmosfere.
Provodi vreme sa pozitivnim ljudima i hrani se zdravo. Ovo će ti pomoći oko organizacije svakodnevnice. Poboljšavaj stalno koncentraciju i fokusiraj se samo na bitne stvari. Možda imaš ljubavne probleme ili porodične. Ali vrati se na cilj. Završi fakultet.
Seti se, nisi jedina osoba na svetu koja ima probleme ili koju trenutno mrzi da uči. Ali oseti pozitivnost, budi jedna od osoba koja je srećna i svesna toga. Na hiljade uspešnih studenata već čita ovo i misli isto. Samo kada je kriza treba sebe podsetiti na sve to. Samo hrabro!
Objavio: roommateor logo Roommateor.com
Ažurirano:


Zašto se stvara stres...
Kako napraviti dobar...