Neuredan cimer

Neuredan cimer

Često se dešava da počneš da živiš sa nekim i onda shvatiš da ne vodi računa o higijeni, stvari su razbacane, ili oba slučaja.
Trebalo bi da razumeš tu osobu, pokušaš da joj pomogneš, ukoliko ti je stalo do nje i ukoliko misliš da je razumna i da tvoj trud neće biti uzaludan.
neuredan-cimer
Možda se tvoj cimer nije dobro prilagodio sredini, ima ima neki drugi problem, pa mu to utiče na opšte stanje.
Nesnalažljivost i može biti trenutno stanje.
Pitanje je zašto ništa ne radi. Da li neće ili ne stiže? Svakako ne treba odmah osuđivati, jer svađom je teško rešiti problem. Postoji i opcija, da razumeš i da pružiš šansu da se popravi. Razmisli kako postupaš kada je u pitanju neuredan cimer.

Pokaži svojim primerom

Ako ti smetaju određene osobine cimera i spremaš se da to direktno ili indirektno staviš do znanja, pokaži se prvo na delu.
Urednost mora da je tvoja osobina. Ako nemaš tu osobinu, onda nemoj nikoga da savetuješ.

Razgovor rešava sve probleme

Kada se budete zbližili najbolje je da porazgovarate. Nije rešenje ukazivati indirektno, jer te možda neće razumeti a i shvatiće te kao osobu koja nije iskrena.
Još gora varijanta bi bila reći svima da je neuredan a da on sazna od drugih da to misliš. Dakle, obavezno porazgovarajte.
Nađite pravo vreme za razgovor, ne u afektu. Takođe moraš imati dovoljno dobre argumente.
Ko ima neoborive argumente, može izbeći neprijatne situacije, pod uslovom da ima komunikaciju sa razumnom osobom.
Naš savet je, ukoliko je u pitanju higijena, naglasi zašto je to bitno da zdravlje. Možeš se setiti nekog dobrog argumenta koji su roditelji upotrebvljavali u razgovoru sa tobom. Ako misliš da to nije dovoljno ozbiljno, nađi na internetu dobre razloge i zaplaši svog cimera.
Ionako je opšte poznato i prihvaćeno da se zbog loše higijene mogu množiti različite bakterije. Raspitaj se na tu temu. Možda će usvojiti većinu saveta i biti zahvalan jer je naučio nešto od tebe i tako izbegao bolest.
U drugom slučaju, za razbacivanje stvari, to je jasno, kod tebe je sve sređeno i to ti donosi mir i pozitivnu energiju u životu i želiš da tako izgleda stan u kome živite. Nemaš vremena da ideš za nekim i čistiš, to se podrazumeva.
Sve zamerke ili savete koje uputiš drugoj osobi moraju se slagati sa tvojim postupcima. Kada nešto dokazuješ drugima, prvo postani uzor za način razmišljanja koji imaš.

Radna akcija

Želiš cimera koji vodi računa o osnovnim stvarima. Ne samo zbog sebe, već je to zabrinutost za nekoga ko ti je drag.
Pitaj ga šta nije u redu, kakav problem ima. Da li je možda u pitanju to da ne može da se organizuje ili nešto drugo.
Možda misli da on ne ume da brine o ličnoj i vašoj zajedničkoj higijeni. Nekada je to prepuštao drugima i zato što nije do sada naučio smatra da nije dovoljno dobar.
Ako je nešto od toga u pitanju, budi ti ta osoba koja će mu pomoći. Trenutno je najbliži sa tobom, tako da si osoba koja može najviše da utiče.
Objasni da ništa nije teško i da se sve može stići. Nauči ga trikovima, kako da na najbrži i najlakši način obavi nešto. Budi mu podrška i oslonac.
Važno je da u tebi vidi osobu kojoj veruje, koja mu se neće smejati. Cimer kojem može da se poveri i uvek obrati za pomoć.
Dakle, pokaži mu ono najpraktičnije što znaš. Recimo neko sredstvo koje koristiš da brzo i lako očistiš nered koji je nastao.
Krenite da čistite, nakon što mu je pokazano kako se to radi, prepusti njemu da završi.
Nemoj ga gledati, već tada i ti radi nešto drugo. Neka oseti da nije sam. Prijaće mu taj timski rad. To će ga motivisati. Ovo je najbolji način učenja. Krenućete zajedno a onda će on to nekad isto uraditi sam.
Nakon što završite posao, popijte kafu i pohvali ga. Kaži mu da je njegov problem normalna pojava i da on zna da uradi sve što je potrebno istog kvaliteta kao i ti. I da se ne ustručava da bilo šta uradi, jer je odlično obavio posao. Reci mu to i videćeš kako će se ohrabriti.

Pomoć prijatelja

Kada prijatelji dolaze, bitno je da je sve čisto. Generalno, ti si osoba koja je uredna i tako se predstavlja drugima. Voliš da se osećaš prijatno u uređenoj prostoriji i to pružaš i drugim ljudima.
Vaši drugari koji su došli su zapravo kolege sa fakulteta, oni su na istom smeru na kome je i tvoj cimer.
Šta se sad dešava? Cimer je opet napravio nered u kuhinji. Iako je upozoren to ne radi i razgovarali ste koliko to utiče loše na vaš dom i odnos. Neverovatno.
Vaši prijatelji znaju ko je napravio nered, a cimer se još i našalio na svoj račun povodom toga.
Vreme je za kafu. Možete pokrenuti temu. Objasnite zajedno cimeru gde je pogrešio i kako ga to može koštati zdravlja. Razgovarajte o tome kako treba održavati higijenu.
Teme se uglavnom sastoje od toga, kako vaše kolege to rade, kako najbrže i najpraktičnije možete nešto rešiti vezano za čistoću. Možda se složi sa njima i dopadnu mu se predlozi.
Bitno je podsetiti se perioda prilagođavanja novim obavezama. Neka čuje da je još nekome išlo loše i na koji način se to rešilo. Videće da je to prolazno stanje, da i on ima potencijala da odlično funkcioniše.
Ovaj razgovor treba da bude koristan za cimera. Treba da ceni što svi izdvajate vreme da mu ukažete na nešto što mu može mnogo pomoći u životu.
Nadajmo se da priča nije bila uzaludna ovog puta, ako ništa drugo, popričali ste. Dobili ste oboje savete kako da ubrzate čišćenje kuće i koje je to sredstvo najbolje za ribanje poda. Skratićete posao. Plus možeš dobiti cimera koji će učestvovati i početi da vodi računa o sebi i svom stanu na pravi način.

Roditeljski savet

Roditelji su te naučili da treba da budeš uredna osoba. Kada te je nešto mrzelo da odradiš oni su bili tu da te podsete. To te je nekad nerviralo, ali je ipak trebalo da se desi.
"Haos u kući-haos u glavi".
Kućne poslove treba podeliti. U redu je pomoći nekome ko nema vremena, ali je bitno da ti ne postaneš jedina osoba koja čisti, nego da i imaš svoj raspored dnevnih obaveza.
Tvoji roditelji su otvoreni i kažu sve u lice. Ako je tako, neko od njih dvoje će rado hteti da odvoji malo vremena za cimera, koji je trenutno u stanu. Razgovor ne mora da traje dugo, stvari su konkretne.
Svojim roditeljima veruješ i znaš da će reći sve što imaju na pravi način. Argumenti su im uglavnom na mestu.
Kako će sada reagovati cimer? Biće ljubazan i reći će im da su u pravu, ali čekamo da vidimo šta se dešava nakon što oni odu.
Moguće je da su svi prethodni pokušaji bili bezuspešni sve do ovog. Cimer poštuje tvoje roditelje. Oni njega takođe, gledaju ga kao svoje dete i to mu i napominju.
Možda njegovi nemaju razumevanja ili vremena da razgovaraju sa njim. Možda su ga zapostavili ili su i sami neuredni i nema primer iz kuće.
Nakon razgovora sa tobom i prijateljima vidiš da se on sve slaže da greši ali ga i dalje nešto koči. Vaši razgovori su bili konstruktivni ali ipak neuspešni.
Možda ne sluša svoje vršnjake i na njega veći uticaj imaju vršnjaci njegovih roditelja iako oni imaju slične argumente.
Svakako saveti roditelja mogu pomoći. Neka mu i oni budu podrška i osobe koje može da pita kada ga nešto koči. Oni mogu da mu daju bolje savete nego drugari. Zato možeš pokušati i ovo.
Sve ovo je isprobano u praksi i ništa nije uspelo. Cimer se nije pomakao. Samo klima glavom i tera po svom. Ti imaš i druge obaveze osim da se trudiš oko njega.
Stpljenje i tolerancija su dobre osobine ali do neke granice. Strpljenje je sada "istrenirano" i podignut prag tolerancije. To je ono što je pozitivno za tebe u ovom iskustvu sa cimerom.
Međutim, bitno je i znati kad treba da staneš. Staje se onda kada je sve pokušano. Nemoj da smišljaš sledeći način. To može biti gubljenje vremena i energije.
Od prethodnih 5 načina bi trebao već prvi (razgovor) da uspe. Ako to ne uspe, probaj i druge metode. Ali ako sve to nije uspelo, znači da cimer ne može da se promeni. Lepo od tebe što si tolerantna i strpljiva osoba, ali sada je vreme da nađeš . Srećno!

Objavio: roommateor logo Roommateor.com
Ažurirano:


Organizacija života...
5 koraka do cimera