Loš cimer

Shvataš da cimer nije onakav kakvim se predstavio. Ima nešto što ti kod njega smeta ili je to ustvari više situacija a sve se nakupilo i ne možeš više živeti sa tom osobom.
Lokacija stana, kao i cena odgovara i sada se pitaš kako da tu pogodnost zadržiš ali da u najkraćem mogućem roku nađeš drugog cimera.
Pitaš se da li je to realno i kako realizovati. Razmisli o tome, sta ti smeta kod cimera i da li on to pokušava da popravi. Neke navike cimer ima usađene i može mu biti teško da promeni.
razmisljanje
Razgovarali smo sa studentima iz raznih delova Srbije. U daljem tekstu možete videti probleme, kao i njihove reakcije na negativna iskustva koja su imali sa cimerima.

Glasna muzika

Šta ti smeta kod cimerke?
Cimerka pušta glasnu muziku i dovodi društvo. Ja sam tip osobe kojoj treba tišina a pogotovu kada učim. Ona nema nikakva pravila, ne obavlja svoje obaveze i po celi dan se samo zabavlja. Kada joj kažem da stiša, ona to navodno uradi i kaže da od toga ne može tiše. Kada spavam, budi me, kada učim dekoncentriše me i inače mi remeti mir i danju i noću.
Da li si rekla cimerki da prestane?
Jesam. Pokušale smo da se dogovorimo, ali ona kaže da se maksimalno prilagodila mojim potrebama. Moram da kažem da se i jeste potrudila ali to nije to.
Da li je cimerka bar bila svesna svoje greške?
Kaže da jeste... Mada, njeni prijatelji me čudno gledaju. Kao da ja nesto branim, previše sam zahtevna i imam sam osecaj da jedva čekaju da izađem iz stana jer sam ja za njih neko ko je previše ozbiljan i kvari zabavu.
Da li si uspevala da učiš?
Kada se nista ne čuje, ja se radujem, ali gledam da žurim da učim za to vreme dok je tišina i to mi stvara pritisak i čini mi život stresnim. Inače, ne mogu da učim sa kolegama ili u čitaonici. Mogla sam da živim i u studentskom domu i da učim tamo, ali sam želela svoju sobu i mir, međutim ovde ga nisam dobila.
Da li još uvek živite zajedno?
Razgovarala sa njom puno puta. Poslednji put smo se složile da ne bismo trebale više da živimo zajedno. Sada , a ona se sa svojom drugaricom već dogovorila oko stanovanja. Takođe, tražim i stan jer će cimerka ostati u našem stanu.
Milica 20

Ljubomora

Kakav problem imaš sa cimerkom?
Moja cimerka je navikla da je uvek u pravu i da ona uvek sve zna, jako loše podnosi neuspehe u životu, ali sada na fakultetu ih ima.
Kako tebi ide fax?
Ja sam dobar student i mislim da joj to smeta, ona uči nedovoljno, ali to neće da prizna. Studiramo na istom smeru, ništa ne krijem od nje, nudim joj svoje beleške, koristimo i neke zajedničke knjige. Nudila sam joj čak i da učimo zajedno ali ona odbija, verovatno zato sto uči na drugačiji način od mene.
Da li je zahvalna što pokušavaš da pomogneš?
Nije, to kao da ne primećuje.
Da li se svađate?
Imamo puno problema. Loše se slaže sa mojim prijateljima i sviđa joj se moj dečko. Ne znam da li je ona nezadovoljna gradom, da li je promašila struku ili šta se sa njom dešava ali ne planiram više da snosim posledice. Ovo sve mi nije uticalo ni na vezu ni na uspeh na fakultetu, ali pre nego što počne loše da utiče na moj život, odseliću se sigurno.
Izvini, nisam odgovorila na pitanje. Ne svađamo se, nemam vremena sa njom da se raspravljam i ne bih znala odakle da počnem...
Tijana 23

Neurednost

Kakav je tvoj cimer?
Cimer sa kojim živim par meseci je jako neuredan. Prostorije i predmete koje koristimo zajedno uopšte ne održava i sve prepušta meni. Njegova soba takođe nije uredna, ali to me i ne interesuje jer ja tamo skoro i da ne ulazim. Takođe, ima problem sa gubljenjem stvari.
Da li se dogovarate oko čišćenja i šta on misli o tome?
Imali smo dogovor, nije ispunio. Dogovor je bio da stan održavamo zajedno i da troškove delimo na pola. Troškove zaista delimo, i to je jedino za šta je on korektan i drži se dogovora. Međutim, meni to nije dovoljno, ne odgovara mi da idem za njim i želim da .
Stefan 24

Nepoštovanje

Kako se ponaša tvoja cimerka?
Cimerka me uopšte ne poštuje. Ona je osoba koja obožava da se svađa. Sa svojim drugaricama se redovno raspravlja u stanu, a isto tako i sa dečkom. Sklona je da izgovori ružne reči a onda sutradan da se ponaša kao da se ništa nije desilo.
Da li uspevaš da izbegneš svađu?
Kada padne ispit ili kada je iznervira dečko, ja je izbegavam. Previše je osetljiva. Sa njom može da se funkcioniše po nekim pravilima, odnosno njenim pravilima. Ja sam joj rekla da ne može tako da se ponaša prema meni i da ja ne mogu pre nego što joj se obratim razmišljam u kakvom je ona tada raspoloženju. Takođe sam joj objasnila detaljno zašto smatram da je loš cimer. Ne želim da živim pod stresom. Do kraja ove nedelje menjam stan, našla sam drugu cimerku, pogodilo se da je to devojka sa kojom sam se družila u osnovnoj školi i baš se radujem tome.
Milica 24

Prevara

Zašto si odlučio da promeniš cimera?
Moj cimer uopšte nije bio iskren i pošten. U početku mi je bio sumnjiv, ali sam mislio da je ipak ok. Međutim kako sam ga bliže upoznavao, video sam da jako čudno razmislja i da je veoma nepošten čak i prema svojim drugovima.
Kako misliš nepošten?
Sklon je lažima, a primetio sam da i krade. Moja soba je uglavnom bila zaključana ali se ipak nisam osećao sigurno. Često me je i molio da mu pozajmim pare, ja sam to uradio nekoliko puta i naravno, nije mi vratio. Sva sreća, pa nije u pitanju mnogo para. Kada sam video sve to, odmah sam otišao. Moj savet je da se treba što pre odseliti, bez ikakvih izgovora i odlaganja. Otišao sam i nismo više u kontaktu.
Milan 28
Bez obzira na sve što se dešavalo ili što se može dogoditi, svakako vredi imati cimera. Studentski život je sam po sebi zanimljiv, ali znači učiniti ga još zanimljivijim.
Objavio: roommateor logo Roommateor.com
Ažurirano:


5 koraka do cimera
Prednosti života sa...