Kako sprečiti dosadu ako si stalno kod kuće?

Kako sprečiti dosadu ako si stalno kod kuće?

Vreme koje provodiš kod kuće, suočava te sa velikom količinom slobodnog vremena koje ti u brzini savremenog načina života tako često nedostaje. Ipak, sada kada ti je silom prilika dato, čini se da ne znaš šta s njim i kao da te malo i plaši.
Odjednom ti nedostaju sve one svakodnevne aktivnosti koje su ti bez većih prepreka bile dostupne i koje su se podrazumevale poput: druženja sa prijateljima, odlazaka u kafić, boravka u parkovima, odlaska na fakultet… odnosno, razni dnevni rituali koji su ispunjavali svakodnevicu i koji su tvoj dan činili smislenim.
Iznenada, zatvoriš se u svojoj kući i treba da organizuješ svoje, naizgled, beskrajno slobodno vreme i izboriš se sa dosadom.
dosada
Dosada je najnepodnošljivija bol od svih naših boli, jer je ona bol umornosti, pa u nama ne izaziva snagu koja bi je mogla svladati. - Karlo Bini
Kao što navedeni citat kaže, dosada može postati začarani krug, jer kada ti je dosadno, možeš imati slabu motivisanost da se pokreneš, što ti dodatno otežava šanse da izađeš iz stanja dosade, koja ti stvara doživljaj nezadovoljstva.
Bez obzira na to kog si pola, koje rase, koliko godina imaš i kakvi su tvoje obrazovanje i društveni status, dosada je univerzalno doživljena emocija.

Postoje različiti faktori od kojih zavisi doživljaj dosade:

- stanje nezadovoljstva i neaktivnosti;
- nepreduzimanje akcije;
- stanje iščekivanja;
- čežnje za nečim, a pritom nemaš mogućnost da ostvariš to za čim čezneš;
- osećanje praznine;
- pasivno stanje u kom očekuješ da ti treba neki podsticaj iz spoljašnjeg sveta da bi doživeo zadovoljstvo;
- iskrivljen doživljaj vremena koje kao da stoji.
Onda kada treba da provodiš vreme kod kuće, tvoje kretanje je prilično ograničeno i svedeno na najmanju moguću meru. Nemaš takvu aktivnost kakvu imaš inače, ali to ne znači da ne možeš naći alternativne načine da budeš u pokretu.
Malo ćeš ostaviti po strani uobičajene aktivnosti koje će ti nedostajati, ali možeš otkriti nove hobije ili obrisati prašinu sa starih.
U eri interneta, mogućnosti za online edukaciju su ogromne. Veliki broj fitnes i plesnih trenera, i to vrlo kvalitetnih i obrazovanih, drži , dajući opciju da se nauče nove veštine, a pritom i vodi briga o svom fizičkom zdravlju koje ima važan udeo u blagostanju svakog od nas.
Sada si u prilici da se prisetiš zapostavljenih interesovanja, pa i nekih želja zarobljenih u detinjstvu, te im daš šansu i posvetiš im svoju pažnju.
Iako ti trenutno nametnuta ograničenja mogu stvoriti doživljaj bespomoćnosti i već pomenute dosade, ova osećanja mogu biti šansa da se suočiš sa samim sobom, preuzmeš odgovornost i zađeš u sebe.
Savremeno doba ispunjeno je bezbrojnim stimulusima koji ti dolaze sa svih strana, tako da su svuda oko tebe gotovi proizvodi koji su tu da te zabave i da učine da vreme brže prođe.
Samoća može biti korisna da bolje upoznaš sebe i da shvatiš šta te suštinski ispunjava, kao i da ti bude udobno u svom društvu, što može doprineti tvom samopouzdanju.
Osim toga, kada ti organizuješ i planiraš svoje slobodno vreme, osećaš se samostalnije i jačaš samopoštovanje.
Na internetu su takođe dostupni brojni filmovi, serije, , knjige, koncerti, i drugi oblici umetnosti koji mogu biti dobar saputnik u samoći, jer pomoću njih razvijaš opštu kulturu, stičeš nova znanja i oplemenjuješ svoju ličnost.
Samoedukacija, kao jedan od imperativa savremenog doba, sada ima prostora da bude nadograđena i obogaćena.
Uprkos tome što samoća donosi i socijalno distanciranje, to ne znači da ne možeš biti u kontaktu sa prijateljima i dragim osobama.
Ne treba zanemariti socijalnu podršku koja pomaže da se lakše i bezbolnije prebrode nedaće i da se ostaneš mentalno jaka i zdrava osoba.
Online komunikacija, iako nije istog kvaliteta kao ona uživo, može ti pomoći da se lakše izboriš sa svim što osećaš i proživljavaš kada znaš da imaš na koga da se osloniš i sa kim da podeliš tvoje misli i osećanja.
samoca
Naravno, sve ovo ne isključuje ispunjenje raznih obaveza koje svi imamo i koje ne bi trebalo da budu zanemarene.
Dokazano je da dosada kod studenata može dovesti do usamljenosti, povlačenja, zatvaranja u sebe, doživljaja da nemaju dovoljno sposobnosti, dekoncetrisanosti, lažnih simptoma bolesti, kao i opadanja ocena.
Navedeni podaci pokazuju da je važno pametno organizovati svoje vreme, to će omogućiti da nastaviš redovni životni tok onda kada se vratiš uobičajenoj svakodnevici.
Sada imaš mogućnost da bez panike i anksioznosti pripremiš zaostale ispite i temeljno isplaniraš učenje. Ukoliko je tvoje vreme kvalitetno ispunjeno, aktivnostima koje te usrećuju, predupredićeš dosadu koja te može unazaditi i sprečiti da napreduješ. Međutim, ona takođe može biti podsticaj za kreativnost i usavršavanje sebe.
Sada je vreme da se okreneš sebi, da bolje upoznaš tvoj lični tempo funkcionisanja i da u moru sadržaja koji su ti dostupni, nađeš one koji ti prijaju i koji će ti dati priliku da se razvijaš, da uživaš u onome što ti prija, a da izdvojiš vreme za ono što moraš da ispuniš.
Objavio: roommateor logo Roommateor.com
Ažurirano:


Zašto je dobro...
Kako da efikasno...